Libertarijanski linkovi

Socijalisti lijeve i desne struje nas libertarijance optužuju smo nedruštveni i nedruželjubivi likovi. A da su socijalisti (kao i obično) u krivu najbolje pokazuje pregršt linkova koje ću rado podijeliti s vama. Linkovi su podijeljeni u nekoliko više ili manje logičkih cjelina a na vama je samo da birate. Krenimo redom:

Facebook grupe

Libertarijanci koji govore naški – centralno okupljalište libertarijanaca u Hrvatskoj: aktivno, zanimljivo, slobodno. Član grupe može postati svatko i svaki član grupe može bez odobrenja administratora dodavati nove članove iz skupine svojih Facebook prijatelja. Udaljeni ste samo jedan klik od ovog sjajnog mjesta.

Blogovi

Intelektualac (ex Nedjeljni komentar) – autor kaže da “tako izbjegava fizički rad”. Ali zato naporno crnči ne bi li nam svima ukazao na muljažu, ponajprije financijsku, i to na svjetskom nivou, počevši od EU birokrata, preko FED-a, MMF-a … svi su na tapeti.

Kapitalac – beskompromisno libertarijansko pero koje svojom kritikom događaja na domaćoj ekonomsko-političkoj sceni ne štedi nikoga. Autor je tekstova u Jutarnjem Listu i svako malo ga prenose na domaćim portalima. A da mu se broji svaki posjet na njegovom blogu, punio bi stadione bez problema, toliko je popularan. Mišo Kovač libertarijanske scene. Ne zezam se.

Katkapital – “slobodno je lijepo” izjava je s kojom će se složiti i najtvrdokorniji kolektivisti, ponajprije zato što ne znaju što znači biti slobodan. No kad se teme slobode dohvati netko tko zna i tko je njen istinski štovatelj rezultat nikako ne može izostati, a ovaj izvrstan blog to samo potvrđuje. Odlični tekstovi, a zanimljiv dodatak blogu je i pripadajući youtube kanal.

Monopolizam – kad ovaj čovjek dohvati statističke pokazatelje i napravi analizu koju objave Jutarnjem, zvoni uzbuna u državnim institucijama i ministarstvima pa moraju preko vikenda smišljati demantije. Naravno, nemaju šanse i samo uzalud rasipaju novac poreznih obveznika…

Nekompetentna reakcija – muči vas nesanica, pitanja političke korektnosti, ravnopravnosti spolova ili niste sigurni oko imigracijske politike? Ne tražite dalje. Autor je i više nego kompetentan riješiti sve vaše nedoumice oko toga što se stvarno događa, odakle sve to i zašto stvari nisu onakve kakvima se čine na prvi pogled. Nije za bojažljive i one sa slabim srcem.

Strašilo – ne dajte se zastrašiti imenom ovog bloga i slobodno navratite i pročitajte pregršt zanimljivih tekstova, pogotovo ako i vi, poput autora, imate potrebu za “svoj obračun s njima”. A ruku na srce, tko nema…

Tko je John Galt? – Ovo slavno pitanje vjerojatno si je postavio svaki štovatelj lika i djela Ayn Rand. Nasloviti svoj blog po njemu, znak je istinske autorove ljubavi prema slobodi i tržištu, ali i velika odgovornost. No, ne trebamo brinuti, jer autor svojim odličnim tekstovima itekako dokazuje da je i više nego dorastao toj časti, a uvjeren sam da bi i velika spisateljica bila zadovoljna idejama koje promiče.

Usporedbe – autor ovog bloga je dobri duh libertarijanskog okupljanja i blogiranja u Hrvata. Utemeljitelj okupljanja “kapitalizam i pivo”. Autor brojnih klasičnih tekstova na koji se svi rado referenciramo. Trenutno je u bijelom svijetu i zarađuje kruh u znoju lica svog, al’ kad navrati doma svi ga rado vidimo. Ljudina i narodni heroj. Njegov blog je nešto kao … pa, obavezna lektira.

Austrijska škola ekonomije

Ludwig von Mises Institute – ako vas zanima austrijska škola ekonomije, onda je ovaj institut THE mjesto za to. Ovdje se nalaze svi glavni austrijski ekonomisti, gomila literature od koje se većina može potpuno besplatno downloadati ili naručiti poštom, multimedija, blogovi, forumi, wiki, publikacije, seminari … ma, štogod vam srce ište.

Ostali linkovi

Eric S. Raymond: The Libertarianism FAQ – ako mislite da je otvoreni kod ustvari komunistička ideja, posjet na ove stranice bi vam mogao dokazati koliko ste u krivu. Autor je Eric S. Raymond, jedan od utemeljitelja pokreta otvorenog koda, programer, libertarijanac i zagovornik vatrenog oružja.

Liberator – ako ste jedan od onih koji nemaju vremena biti bolesni niti pregledavati jedan po jedan libertarijanski blog, onda je ovo mjesto kao stvoreno za vas.

Rexlegis: Privatni sud u RH – dokazuje da nijedna državna institucija nije sveta krava i da se čak i sudstvo može, ako se hoće, makar samo i djelomično, zamijeniti privatnom poduzetničkom inicijativom. Sudački prvaci državnih sudova su, podrazumijeva se, skeptični…

Sloboda i Prosperitet.TV – ukoliko imate dovoljno piva (i čipsa), zašto ne spojiti ugodno s korisnim i ne potrošiti to pivo (i čips, isto) uz punokrvne libertarijanske video uratke? Ima, naravno i pregršt tekstova i vijesti. Zanimljivo i edukativno.

Srebrozlato.com – vladini šareni papirići čiju vrijednost jamče vlastitim ugledom (recimo), u mnogima bude strepnju, naročito onima koji su dovoljno stari (htjedoh reći iskusni) da se sjećaju inflatornih jugo vremena i tadašnjeg fiat novca. Takvi bi mogli biti zainteresirani za investicijske plemenite kovine i željeti o njima saznati nešto više, a za to nema boljeg mjesta od ovog portala. Investicijsko zlato, novosti, kako i u što investirati, cijene … sve informacije na jednom mjestu “na tacni” nam daje Sven Sambunjak, čovjek koji o zlatu zna više nego o libertarijanstvu, a o libertarijanstvu zna jako puno.

Zlatnici.com – ako ste svladali teoriju sa portala Srebrozlato.com i odlučili svoje spoznaje pretočiti u praksu, slobodno posjetite i ovaj portal gdje možete nabaviti zlatnike sa svih kontinenata i strana svijeta.

Ovo ni izdaleka nije sve, a s vremenom ću ovu listu nastojati nadopuniti onim vrijednim linkovima koje sam ovaj put nepravedno izostavio.


2 responses to “Libertarijanski linkovi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: