Čemu zapravo služe prostorni planovi?

Ovih dana mediji su uzeli na tapetu ministra turizma Ostojića i pretresaju slučaj kupnje, prenamjene i preprodaje zemljišta u općini Bale. Link na članak.

Priča je upravo klasična po svom tijeku: mali običan čovjek želi graditi nešto na svojoj vlastitoj zemlji, ali ne može jer, eto, nije u prostornom planu. Tada dolazi neko od političara (ili njihove obitelji, rodbina, prijatelji) kupi jeftino poljoprivredno zemljište. To isto zemljište, jednim laganim zamahom čarobnog birokratskog štapića preko prostornog plana (vjerojatno i uz malo mlade janjetine), čudesno postaje građevinsko. Vesela ekipa tada prodaje građevinsko zemljište po daleko većoj cijeni i razliku (profit) strpa u svoj džep. Političko poduzetništvo u Hrvata.

U ovoj priči je ministar turizma i njegov slučaj najmanje bitan i nemam se namjeru pridružiti Kurta-Murta obračunima tako popularnim u nas. Ono što je bitno jest činjenica da je ono što se događa sa prenamjenom zemljišta tipičan primjer štete koju izaziva miješanje države u međusobne odnose ljudi. Odnosno, nije pitanje kako spriječiti prenamjenu ove vrste i napraviti je “poštenom” ili “transparentnom”, već zašto uopće imati bilo kakvu prenamjenu zemljišta i prostorne planove…

Naravno, prostorni planovi imaju svoju važnu funkciju, reći će odmah ljubitelji “politike čvrste ruke” ali i “struka” jer, zaboga, pa ne možemo dozvoliti da svatko gradi kuće na svom privatnom zemljištu kako mu se sprdne, reda mora biti. Pa kako bi to izgledalo kad bi svatko sa svojom imovinom raspolagao kako on to želi. Kuće bi nicale bez ikakvog pravila i reda. Bolje je da to rade odličniji među nama, izabranici naroda koji će raditi za “opće dobro” i da nam svima bude bolje.

Međutim, brojni znani i manje znani primjeri od kojih je ovaj sa ministrom turizma samo zadnji u nizu, zorno govore o tome da su priče o korisnosti prostornih planova samo šarena laža i zapravo predstavljaju samo još jedan instrument političke kontrole nad privatnim vlasništvom malih običnih ljudi.

Kako bi ova priča izgledala da nema politike prostornih planova? Jednostavno. Prvobitni vlasnik bi jednostavno izgradio ono što želi i ne bi nikoga ništa morao pitati. Happy end. Kuće bi nicale na sve strane bez kontrole? Pa što onda?

Ne čudim se maherima, velikima i malima, koji u okviru postojećeg sustava zgrču novce političkim utjecajem i nametanjem rentnih odnosa. Ali se čudim malim ljudima koji to sve moraju financirati i kojima se političkim dekretima uzima privatna imovina te zabranjuje slobodno raspolaganje ostatkom imovine. Čudim se malim ljudima koji se brinu zbog međunarodnih ekonomskih centara moći i kapitala, neoliberalizma i sličnih budalaština kojima im zamagljuju pogled na istinske, svakodnevne uzroke problema.

Dokle tako, ljudi? Ne bi li bilo bolje da ukinemo prostorno planiranje i dozvolimo ljudima da slobodno grade na svojoj zemlji?

Ovako bi izgledale kuće da nema prostornog plana i kontrole


2 responses to “Čemu zapravo služe prostorni planovi?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: